Expositie SlimCity reist door Nederland

De SlimCity expositie was in 2018 zowel in Utrecht als in Leeuwarden te bewonderen.

De expositie bestaat uit een bakfiets waarmee bezoekers virtueel door de Merwedekanaalzone kan fietsen. Op verschillende punten krijgt de bezoeker vragen over het gebied. Op de bak van de fiets zijn twee schermen bevestigd. Op het ene scherm kunnen andere bezoekers mee kijken met de fietsbeleving. Op het andere scherm wordt de film Krasse Kavels vertoont.

Deze film is het resultaat van de groep bedrijven, kennisinstellingen en overheden die hebben gewerkt aan de vraag hoe technologie kan bijdragen aan het ontwerpen van gezondheidsvoorzieningen van de toekomst (demonstrator 3). De fietsbeleving zelf is een gecombineerd resultaat van de coalities die hebben gewerkt aan vragen over hoe technologie kan bijdragen aan participatieve gebiedsontwikkeling (demonstrator 1) en hoe technologie kan bijdragen aan (het ontwerpen van) een optimale fietsbeleving (demonstrator 2). De fietsbeleving laat zien hoe gebruikers via een 3D model een (nieuwe) omgeving of fietsroute kunnen ervaren. Op verschillende, vooraf bepaalde plekken, kunnen gebruikers bovendien hun mening geven en direct zien wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes.

De expositie was van mei tot eind augustus 2018 tijdens openingstijden van het Stadskantoor Utrecht te bezichtingen. De bakfiets was hier onderdeel van de expositie Utrecht Verandert.
Aansluitend stond de expositie tot en met eind november in Leeuwarden in het kader van de expositie Places of Hope. De expositie is gebouwd door Front404.